Uni

BME VIK: „A piacnak dolgozunk, nem a polcoknak”

UNIside | 2023-01-20
Nem enged a magas követelményekből a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a szakterületein továbbra is a legjobb hazai képzőhely szeretne lenni. Charaf Hassan dékán szerint a hallgatóknak a kezdetektől fogva értékes tudást adnak át, és a minden-napokban is kiválóan hasznosuló gyakorlati kutatásokat, fejlesztéseket végeznek.

A BME VIK kiemelt helyet foglal el a szakterületén mind a BSc-, mind az MSc-képzésekben, a felvettek átlagpontszáma országosan itt a legmagasabb.

A kar dékánja az idei felvételi eljárással kapcsolatban az UNI 2023 című kiadványban megjelent interjúban elmondta, hogy a BME valamennyi szakán 320 pont lesz a minimumponthatár, valamint egy tantárgyból kötelező lesz az emelt szintű érettségi. Pluszpontokat ér a nyelvvizsga, a második emelt szintű érettségi, az OKTV-eredmények, a digitális kompetencia és a szakmai tapasztalat.

 

Mi nem a „polcoknak” végzünk kutatásokat, hanem a piacnak, a gazdaságnak dolgozunk. (Fotó: Kőhalmi Péter)

 

Különleges helyzetben a BME VIK

Charaf Hassan arról is beszél: különleges helyzetben vannak, hisz egyetlen karon belül szervezzik az egymással amúgy is szorosan összefüggő villamosmérnöki és mérnökinformatikus-képzést. Ez önmagában is hatalmas előny a hallgatók számára.

A harmadik az üzemmérnök-informatikusi szak, ez a képzés erősen gyakorlatorientált. Ez is BSc-diplomát ad, ugyanakkor hét helyett csak hat féléves. Ez azt jelenti, hogy a 60-40 százalék elmélet-gyakorlat arány ezen a szakon fordított.

 

A munkaerőpiacon kiemelt jelentőségű az itt szerzett diploma

A mesterszakokkal kapcsolatban a dékán megjegyzi: „Nem könnyű a helyzetünk, hiszen a nálunk végzett mérnökök, mérnökinformatikusok olyannyira kapósak a munkaerőpiacon, hogy nagy kihívás őket újabb négy félévre az egyetemen tartani. Ennek ellenére a végzősök 70-80 százaléka jelentkezik mesterképzésre, és ezzel az aránnyal kimagaslunk az országos átlagból. A BME-VIK sikeres elvégzése ugyanis egy olyan „útlevél”, amely szinte bármely céghez nagy esélyeket biztosít a felvételre.”

Egy korábbi interjúban a BME VIK dékánja úgy fogalmazott: „az itt szerzett diploma olyan, mint egy világútlevél”.

A Charaf Hassannal készült interjúban szóba kerül még egyebek között a vállalkozási szemléletformálás, amelyben a kar nagyon erős, vagy a gyakorlatorientáltság is. Ez utóbbival kapcsolatban a dékán úgy fogalmaz: Mi nem a „polcoknak” végzünk kutatásokat, hanem a piacnak, a gazdaságnak dolgozunk.

A teljes interjú, amelyben a BME VIK dékánja sok mindent elárul a kar „kellően unikális” közösségi életéről is, az UNI 2023 kiadványban jelent meg. A kiadvány megrendelhető az UNIside portálon keresztül.