Rangsorok

A top 30-ba került a BME az építészeti versenyek világrangsorában

Tar Gábor | 2023-01-27
Az építészeti versenyeredmények alapján készülő rangsor többéves összesítése szerint világszinten az első 30 közé került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kara.

A világ egyik vezető építészeti versenyszervezője, a Buildner (korábbi nevén Bee Breeders) 2019 óta rangsorolja az építészeti és műszaki karral rendelkező egyetemeket az alapján, hogy hallgatóik hány építészeti versenyen vettek részt az előző évben. 

A Buildner Architecture University Rankings összesen 1287 egyetem teljesítményét vizsgálja.

A rangsor 29. helyén a BME

A Buildner a tavalyi évhez hasonlóan idén is kiadta az eddigi évek összes eredményét figyelembe vevő „All Time Best” listát. Ez alapján a 2023. január 19-i adat szerint

a BME immár a rangsor 29. helyén áll, 12 helyet javítva a tavalyi eredményhez képest. Ezzel továbbra is megelőzi az összes többi magyarországi egyetemet

– derül ki a BME közleményéből.

A Műegyetem épülete (Fotó: BME)

Hazai egyetemek sorrendje és helyezéseik a Buildner University Ranking „All Time Best” rangsorában (2023. január 19-i adat)

 1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: 29.
 2. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem: 59.
 3. Pécsi Tudományegyetem: 97.
 4. Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar: 135.
 5. Óbudai Egyetem: 138.
 6. Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar: 140.
 7. Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar: 144.
 8. Debreceni Egyetem: 147. / Soproni Egyetem: 147.
 9. Metropolitan Egyetem: 148.

A rangsor élén a milánói műszaki egyetem áll

Az „All Time Best” rangsort a milánói műszaki egyetem vezeti egy kaliforniai intézményt (Southern California Institute of Architecture) megelőzve. A dobogó harmadik fokán pedig a svédországi Lund egyeteme áll. Érdekesség, hogy a top 10-ben négy lengyel intézmény is helyet kapott.

Ami pedig a korábbi éves rangsorokat illeti, e téren is jól szerepelt a Műegyetem. 2022-ben is bekerült az első 60 egyetem közé, 2023-ban pedig már a 31. helyen listázza a Buildner. A magyarországi egyetemeket vizsgálva évről évre első a BME az éves, és tavaly óta az „All Time Best” rangsorokban is.

A most megjelentett és a 2022-es versenyeredmények alapján összeállított legfrissebb éves rangsorban a BME 31. helyét a Pécsi Tudományegyetem követi a 65. helyen, míg az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a 73. helyen végzett.

Hazai egyetemek 2022-es versenyek alapján elért helyezései a Buildner rangsorában

 1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: 31.
 2. Pécsi Tudományegyetem: 65.
 3. Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar: 73.
 4. Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar: 75.
 5. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem: 75.

A napokban írtuk meg a BME-vel kapcsolatban, hogy a szeptemberben induló képzéseire 6605 elsőéves hallgatót lehet felvenni állami ösztöndíjas helyre. Ezen belül műszaki képzési területen 3815 főben maximálták az ingyenes képzésre felvehető hallgatók számát.

Mint ismert, a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni.

Címkék: BME   Buildner   építészet   rangsor   verseny