Uni

„Valóban igaz, hogy leterhelnek minket”

UNIside | 2022-09-20
A 24 éves Kovács Szilveszter harmadéves biomérnök alapszakos hallgató a Hallgatói Önkormányzat tagja több mint egy éve, emellett a PEHÖK Mérnöki Kar Részönkormányzatának elnökhelyettese.

Ez az interjú az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

 

Mi alapján döntöttél az érettségi előtt, hogy merre tanulj tovább?

Először a beiskoláztató előadáson kaptam fel a fejem a Pannon Egyetemre, viszont akkor főleg a vegyészmérnökökről beszéltek. Aztán az országos elsősegélyversenyen, amikor 12.-es voltam, Veszprémben közelről megismerkedhettem az egyetemmel, felfedeztem a szakomat is, és azóta mást sem akarok csinálni.

Elsődleges volt, hogy a képzés mennyire gyakorlatorientált?

Fontos volt, és az is, hogy minél több labor legyen, azonban nekem elsősorban a széles körű tudástár volt a lényeges, amit a szak nyújt.

Gondolkoztál duális képzésben?

Egy pillanatig igen, de sokaktól hallottam, hogy mennyire zsúfolt az órarendjük, és sokszor a pénteki nap sem marad üresen dolgozni, így végül nem vállaltam. Nem is bánom, valóban igaz, hogy leterhelnek minket. 

Tervezel továbbtanulni mester- vagy szakirányú továbbképzésen?

Mindenképp! Egyelőre úgy fest, maradok egyetemen belül vegyészmérnök Msc-re, azon belül is biotechnológiai szakiránnyal.

Mit gondolsz a munka melletti tanulásról?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell dolgoznom, azonban mindenkire, aki képes rá, felnézek, nem egyszerű, bármit is tanul az ember. Biztosan tudom magamról, hogy nem tudnám beosztani az időm, hogy munka mellett tanuljak.

Mi a legnehezebb az egyetemen és miért?

Az, hogy néha rettenetesen leterheltnek érzem magam. Az első félév óta heti kétszer-háromszor reggeltől estig egyetemen vagyok, emellé pedig a maradék napon a laborra írandó jegyzőkönyvek töltik ki azt az időt, amit épp nem az intézményben töltök. Sokszor érzem magam kimerültnek, és mivel ritka, hogy a téli vizsgáimat időben befejezzem, a második félévre teper le a legjobban a letargia.

Milyen területen szeretnél majd elhelyezkedni? Van preferenciád a cégekkel kapcsolatban?

Mindenképp a biotechnológia az irány. Konkrét cégpreferenciám nincs, azonban a fejlesztési feladatok mozgatnak meg a leginkább.

Szerinted mitől jó egy munkaadó?

Limitált tapasztalatom alapján, amikor egy munkaadó/főnök dolgozott már a pozíciódban, hasonló végzettségű és hasonló tudástárú, mint te, akkor könnyebb a kommunikáció, nagyobb a megértés és lehetőséget ad tanulni a nálad tapasztaltabbtól.

Miből tartod el magad? Veszel-e fel diákhitelt? Dolgozol?

A PEHÖK-MK tagja vagyok, valamint az elmúlt néhány félévben szerencsém volt különböző ösztöndíjakat elnyerni. Ezek nagyrészt a „költőpénzeim”, szerencsére a szüleim rengeteget segítenek, és nem kell dolgoznom év közben.

Sportolsz?

Időnként lejárok az egyetemi kondiba és gördeszkázom is.

Milyen jövedelemre számítasz pályakezdőként?

Konkrét számot nem merek mondani, de remélem, pályakezdőként is kényelmesen meg tudok élni, és ezenkívül talán az lenne az egyetlen kitételem, hogyha ránézek a fizetésre, ne érezzem, hogy több értelme lett volna négy év munkatapasztalatot szerezni, mint egyetemre járni (ami lehet hét év az Msc-vel).

Milyen gyakorlati tapasztalatod van a saját szakmaterületeden?

Szakmai gyakorlatoztam a Dunántúli Regionális Vízműveknél, ahol szívesen fogadtak és azóta is visszavárnak. Sokat tanultam ott, és remélem, minden jövőbeli munkahelyem legalább olyan élmény lesz, mint ott dolgozni és az ott dolgozókat megismerni.