Free

Hogyan befolyásolják fiatalon az érzelmeid a döntéseidet?

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-01-20
Az érzelmek minden életkorban jelentős szerepet játszanak egy döntés meghozatalakor, nem lehet mindig csak a logikára hagyatkozni. Az érzelmek szerepe azonban 14 és 25 éves kor között azért is hangsúlyos, mert ekkor hozzuk meg az életünkre leginkább hatással lévő döntéseinket.

Az egész gyerekkora jellemző folyamat, hogy évről évre új dolgok (is) kezdenek érdekelni bennünket. Bizonyos tevékenységek és témakörök egy idő után érdektelenek lesznek, mások egy életen át végigkísérnek minket. A „mi leszel, ha nagy leszel” típusú gondolataid folyamatosan változnak. Sőt, az sem egyedi, ha egy ponton túl rájössz: fogalmad sincs, mivel szeretnél foglalkozni. Nagyjából középiskolás korodra kezd el kialakulni egy kép arról, ami tartósan prioritást élvez az életedben. 

 

Az első nagy döntés

14 éves korodra már megfigyelhetted, melyik tárgyak érdekelnek jobban, milyen hobbik vonzanak, miről szeretsz olvasni, vagy videókat nézni. Persze, fellángolások ilyenkor bőven akadnak, amikről azt hiszed, örök életedben ezt szeretnéd csinálni. Később ez gyakran változhat, esetleg rájöhetsz, hogy ami korábban hobbi volt, amint kötelező lesz, már közel sem olyan élvezetes. 

Milyen érzelmek relevánsak egy pályaorientációs döntés kapcsán? (Fotó: 123rf)

Már a középiskola kiválasztása is fontos lépés a későbbi tanulmányaid és munkakarriered szempontjából. Ha tagozatos iskolát választasz, akkor már picit elköteleződsz egy irányban. Hiszen ha emelt szinten tanulsz egy tantárgyat, emelt érettségivel könnyebb lesz számodra az ehhez tartozó szakokra bejutni a felvételi idején. Azért ne keseredj el! Ha a középiskola végére rájössz, mégsem a kedvenced a kiemelt tárgyad, szorgalommal más irányba is továbbtanulhatsz az egyetemen. Ez ugyanúgy igaz az egyetemi alapszakokra is.

Szerencsére a mesterszak kiválasztásánál, pár plusz követelmény teljesítésével ismét változtathatod a szakodat bizonyos keretek között. Ahogy tizenévesen nehéz volt eldönteni, mivel szeretnél foglalkozni, úgy a húszas éveid elején meggondolhatod magadat. A jó hír, hogy mint Rab Árpád jövőkutató is mondta, nem kell életünk végéig ugyanazt csinálnunk, akár 10-20 évente is válthatunk.

 

Milyen érzelmekre érdemes hallgatni pályaorientáció kapcsán?

Ha szerencséd van, a középiskoládban tartanak pályaorientációs heteket, ahol bepillantást nyerhetsz bizonyos munkakörök hétköznapjaiba. Akár ez az egy hét is olyan tapasztalatokkal gazdagít, ami segíthet. Akár a már dolgozó ismerőseiddel folytatott beszélgetések is elindíthatnak benned egy gondolatmenetet. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy ne csak az első lelkesedés alapján válassz szakirányt. Attól, hogy egy olyan személy, akire felnézel, imádja a munkáját, még nem biztos, hogy neked is az való. Mindig alaposan nézz utána a követelményeknek, hogy milyen képességek szükségesek, és milyen személyiségtípusoknak való az adott munka.

Ugyanez igaz arra, amikor a szüleid szeretnék befolyásolni a döntésedet. Elsőre kézenfekvőnek tűnhet, hogy ők jobban tudják, mi jó neked, de ez nem minden esetben igaz. Ha nehezedre is esik az elvárásaiknak ellentmondani, akkor is érdemes. Nem ők fogják kijárni az egyetemet és azt a munkát végezni életük végéig, hanem te. Később könnyen megbánhatod, hogy konfliktuskerülés miatt hagytad magad meggyőzni. 

A barátaidra is csak egy bizonyos szintig hallgass, amikor azon tanakodsz, merre tanulj tovább. Előfordulhat, hogy a legjobb barátod együtt szeretne veled tanulni az egyetemen. Ha nem is egy szakon, de legalább ugyanott. Ez abban az esetben nem gond, ha valóban ugyanolyan beállítottságúak vagytok, azonos pályatervekkel. Esetleg mind a két titeket érdeklő szak megtalálható az adott egyetemen. Viszont, csak azért ne dönts egy olyan intézmény mellett, ami nem a legmegfelelőbb számodra, hogy egy helyen tanuljatok. A kapcsolatotok akkor is megmarad, ha más irányban indultok is tovább. Ilyen érzelemnek nem szabad befolyásolnia a racionális döntéseidet.

 

Mi a helyzet, ha már egyetemre jársz?

Azt hinnéd, hogy már sínen vagy, ha elkezted az alapszakot. Ám ilyenkor is érhetnek olyan hatások, amelyek miatt átgondolod a tanulmányaidat. Ha nem úgy megy az egyetem, ahogy szeretnéd, megviselnek a vizsgák, akkor könnyen szakirányváltáson, vagy akár az egyetem elhagyásán törheted a fejedet. Érdemes ilyenkor megkülönböztetni a kiégést attól, amikor valóban nem a megfelelő szakon tanulsz. Az erős negatív érzelmektől hajlamos lehetsz olyan döntéseket hozni, amelyeket később megbánhatsz. Az egyetemi tanulmányok előnyeit szem előtt tartva kell felmérni a helyzetet, nem egy kisebb kudarcra koncentrálva.

Legyél akárhány éves, a nagyobb horderejű döntéseknél a saját érzelmeidet is felül kell vizsgálni egy józanabb, racionálisabb szemszögből. Érdemes hosszú távra tekinteni és sosem elhamarkodottan dönteni. Vedd figyelembe a környezeted véleményét, de mindig prioritást élvezzen, ami számodra a legelőnyösebb út.