Példakép

Díszsorfallal búcsúztak kedvelt tanáruktól egy barcsi gimnázium diákjai

UNIside | 2023-03-13
Igazán emlékezetessé tették egy nyugdíjba vonuló barcsi gimnáziumi tanár utolsó munkanapját a diákok.

A Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium magyar és etika szakos tanára, könyvtárosa, Schnellbach László márciusban nyugdíjba vonul. Utolsó munkanapján munkatársai és diákjai meglepték őt. Diákok tucatjai álltak díszsorfalat tiszteletére, akik perceken át tartó vastapssal köszöntek el kedvelt tanáruktól.

Díszsorfalat álltak a diákok kedvelt tanáruknak. (Fotó: Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium/Facebook)

1992 óta tanított a gimnáziumban

A megható pillanatokról videó is készült, amelyet az iskola Facebook-oldalán már közel 150 ezren néztek meg. A videó leírásából kiderül: Schnellbach László több mint 30 évet tanított a gimnáziumban. 1992 óta nem volt olyan széchényis diák, akit ne tanított volna média, etika vagy magyar tantárgyból. Hosszú évek óta végezte könyvtárosi feladatait, felügyelte a versenyeket, rendezte a tankönyvrendelést.

„Mindannyiunk közül a legműveltebb, nagybetűs EMBER, akinek szelíd természete, kedves szavai, figyelmessége hiányozni fog mindenkinek! Kedves Laci! Köszönjük, amit a Széchényiért tettél; köszönjük, hogy a Széchényiben tetted a dolgod!”

– így búcsúztak tőle kollégái a videót kísérő búcsúposztban.

Tanári díjak

Decemberben írtunk arról, hogy tizenegy pedagógus kapta meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettől a 2022-es tanári díjakat. Olyan tanárokat – köztük egyetemeken oktató pedagógusokat – ismertek el, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.

A természettudományos oktatásban végzett munkája elismeréseként pedig nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat decemberben. Az életműdíjat azok a középiskolai és általános iskolai tanárok kapják, akik a matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

Novemberben 11 természettudományokat oktató középiskolai tanár is átvehette a Pécsi Eszterről elnevezett díjat a Műegyetemen. A BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány által alapított díj az első magyar mérnöknő, Pécsi Eszter nevét viseli, hogy ezzel is ösztönözzék a középiskolás lányokat: válasszák a műszaki-tudományos pályát.