Free

Audioguide-dal a Néprajzi Múzeumban

Gunda-Szabó Dóra | 2023-08-15
Már csak különleges építészeti megformáltsága miatt is mindenképpen érdemes elmenned a Néprajzi Múzeumba. A Városliget különleges, emblematikus múzeuma most arra is hív, hogy új audioguide szolgáltatásával járd be a tárlatait. Akár hétfőn is, amikor a legtöbb múzeum zárva tart.

Fedezd fel az épületet!

A Liget-projekt részeként az intézmény alapításának 150. évfordulójára megépült Néprajzi Múzeum az ’56-os forradalmi emlékmű két oldalán szalagként tör elő a földből. Ugyanis az épület 60 százaléka alatta van. A két oldalszárny üveghomlokzatát pixeles fémrácsból formált népművészeti motívumok borítják, a teteje pedig zöldfelület, ahonnét egyrészt a ligetet láthatod új perspektívából, másrészt a budai tájat. Ha nem vagy épp néprajzos érdeklődésű, akkor is érdemes megnézned ezt a lenyűgöző múzeumot, amit a liget kapujának is szántak. És ha már ott vagy, érdemes az épületet belülről is végigjárnod, főleg azért, mert az időszaki kiállítások mellet az állandó tárlatokat ingyen látogathatod.

Fedezd fel a kiállításokat!

A múzeum újdonsága, hogy zárva tartási napon, hétfőnként is tartalmas kikapcsolódást és elmélyülést kínál, ugyanis az audioguide szolgáltatása a Néprajzi Múzeum nevű okostelefonos applikáción keresztül elérhető. Ha a letöltés valakinek nehézséget okoz, akkor – nyitvatartási időben – audioguide készüléket bérelhet, – írta közleményében a Néprajzi Múzeum.

„A Kerámiatér a Néprajzi Múzeum két részből álló látványtára. Ingyenesen látogatható, a kiállítások nyitvatartási idején túl, például a hétfői napokon is. Nem raktár, de nem is részletes magyarázatokkal kísért kiállítás. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a tárgyak közelében elhelyezett kísérőfüzetek mellett audioguide szolgáltatás igénybevételével is tájékozódhassanak a látogatók.” – írja a múzeum közleménye.

A Kerámiatérben a témákon és tájegységeken az audioguide 33 db hangfájllal kalauzolja végig a látogatót. A kiállítás teljes anyagát 1,5 óra alatt kényelmesen meghallgathatjuk, mind a magyar és az angol nyelvű hanganyag segítségével. A hanganyag rövidesen német nyelven is elérhető lesz. A tájegységek jellemzőit bemutató vezetés kitér egy-egy kiemelt tárgy ismertetésére is, valamint a kurátorok elképzelései is kirajzolódnak.

A múzeumi zárva tartási napon, hétfőnként is tartalmas kikapcsolódást és elmélyülést kínál a Városliget emblematikus intézményének audio guide szolgáltatása a Néprajzi Múzeum nevű okostelefonos applikáción keresztül. Ha a letöltés valakinek nehézséget okoz, akkor – nyitvatartási időben – audioguide készüléket bérelhet. Fotó: (Néprajzi Múzeum közleménye, MTI)

Megérkeztünk kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Színészek hangján szólal meg a szeptember első hétvégéjén záró Megérkeztünk kiállítás. Ezt a szolgáltatást csak nyitvatartási időben lehet igénybe venni. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig szerepelnek különleges tárgyak ezen a tárlaton, amelyek történetét négy neves színművész tolmácsolásában lehet megismerni; Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Őze Áron és Pokorny Lia hangján. A látogatóknak az audio idegenvezetés a szakrális afro-brazil amulettől turai menyasszonyi koszorúig, muszlim kendőtől finn varázslódobozig izgalmas tárgyak titkait tárja fel. 

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen múzeumokba és mikor látogathatsz el ingyen.

Forrás: MTI