Tudástár

Amit tudnod kell, ha informatikus könyvtáros szakra mennél

UNIside | 2023-03-11
Érdekelnek a könyvek, vonz a könyvtárak és levéltárak világa? Közel áll hozzád szépirodalom, esetleg a szakirodalom? Szeretsz kutatni és rendszerezni? Összeszedtünk minden lényeges információt, amit az informatikus könyvtáros alapfokozatú szakról érdemes tudnod!

Az informatikus könyvtáros végzettséggel hol helyezkedhetsz el?

Informatikus könyvtáros diplomával a zsebedben szerteágazóan sokfelé helyezkedhetsz el, sőt könyvtárakon kívül is találhatsz állást! Elsősorban az állami szférában, de magáncégeknél is dolgozhatsz. Természetesen legtöbben könyvtáros vagy informatikus könyvtáros munkát választanak. Sokan lesznek még magasan képzett ügyintézők, kereskedelmi ügyintézők, anyaggazdálkodók, felvásárlók, irodai asszisztensek vagy bolti eladók.

A legtöbben könyvtárosok vagy informatikus könyvtárosok lesznek. (Fotó: 123rf)

Azonban ezzel a végzettséggel olyan munkaköröket is megpályázhatsz, mint iskolai könyvtáros, könyvtáros pedagógus vagy feldolgozó könyvtáros. Lehetsz könyvtárvezető, idegenvezető, rendezvényszervező, nyelvi lektor, bibliográfus, igazgatási ügyintéző, közoktatási koordinátor. És a listát hosszan lehetne folytatni…

 

Híres történelmi és irodalmi könyvtárosok

Híres könyvtárakat szerte a világban találni, magyarország is büszkélkedik pár különlegességgel. Azonban a könyvtárosok kicsit megbújnak a nagynevű intézmények könyvespolcai között. Azon nem is lepődünk meg, hogy több, az irodalomban sikeres személy is vállalt ilyen munkát. Ilyen például Hamvas Béla Kossuth-díjas magyar író is, aki a Fővárosi Könyvtárban, azaz a mai Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban dolgozott. Hamvas jóbarátja, Weöres Sándor pedig a pécsi Városi Könyvtárat szervezte meg és vezette, segítséget kapva a pécsi egyetemi könyvtártól.

Jacob Grimm, az idősebbik Grimm testvér a 19. század elején először Jérome Bonaparte vesztfáliai könyvtárában dolgozott, majd Kasselben lett másodkönyvtáros. Az Alice Csodaországban írója, Lewis Carroll pedig Oxfordban volt könyvtáros. Ráadásul Giacomo Casanova, a hírhedt velencei nőcsábász is könyvtáros lett öregkorára. Egy gróf csehországi kastélyában vállalt állást, és itt írta meg korábbi kalandjait.

Politikusok között sem ritkaság ez a szakma. Bibó István politikus és egyetemi tanár az ELTE Egyetemi Könyvtárában volt könyvtáros. Annál meglepőbb, hogy az ellentmondásos, számos kulturális emléket is megsemmisítő Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság teljhatalmú kommunista vezetője korábban a pekingi egyetem segédkönyvtárosa volt.

Titkok könyvtára (Fotó: Electric Entertainment)

A filmekben pedig meglepően kalandos életet is élhetnek a könyvtárosok. Ilyen a Titkok könyvtára-filmek és sorozat főszereplője, aki könyvtárosként egy titkos műtárgyakból álló gyűjteményt próbál védelmezni. Időnként pedig új legendás műkincsekkel is bővíti a különleges kollekciót. De számos, hasonló, titokzatos és lebilincselő film „nyomozása” is köthető a könyvtárakhoz. Ilyen például a Da Vinci-kód is.

 

Milyen szakképzettséget ad az informatikus könyvtáros szak?

 • Informatikus könyvtáros.

 

Jelenleg az országban az alábbi intézményekben érhető el ez a képzés:

Angolul jelenleg nem indul alapképzés, de ezen a néven található: Library and Information Science.

 

Ezekből a tantárgyakból légy erős, ha ezt a szakot választod:

 • Az alábbi érettségi vizsgák közül kettőt kell választani:
 • biológia, dráma, filozófia, fizika, földrajz, informatika, kémia, magyar nyelv és irodalom, matematika, mozgóképkultúra és médiaismeret, társadalomismeret, történelem (közép vagy emelt szintű érettségi).

További vizsgatárgyak, amelyek beszámíthatóak jelentkezésnél, ha:

A humán mellett hasznos az informatikai érdeklődés is (Fotó: 123rf)

Milyen előképzettség segít a bejutásban?

Érdemes olyan középiskolát választani, ahol indítanak informatika tagozatos osztályt, esetleg a humán tárgyakat is előnyben részesítik. Továbbá hasznos informatika vagy magyar faktra is járnod a sima tanórák mellett.

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot továbbra is adhatnak az egyes egyetemek.

 

Képzési terület: 

 

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 6 félév.

 

Milyen specializációi vannak, és azoknak milyen szakterületei?

Intézményenként változhat, hogy milyen specializációra van lehetőséged ezen a szakon. Ezek a leggyakoribb lehetőségek:

 • az alapképzési szak további speciális ismereteit választani,
 • egy másik szak képzésének felvétele,
 • egy másik alapképzési szakhoz felvehető specializáció választása,
 • más szakterületen minor képzést (szakosodási modul) választani,
 • egy másik alapképzési szak minor-specializációjának felvétele.

 

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 •  társadalom- és bölcsészettudományok,
 •  könyvtártan és információszervezés,
 •  menedzsment ismeretek,
 •  informatika,
 •  kommunikációs ismeretek,

 

Milyen gyakorlati követelményei vannak a szaknak?

A szakmai törzsanyag részeként a szakmai gyakorlat könyvtárakban és információszolgáltató szervezetekben végzett gyakorlatokat foglal magában. Az összesen minimum 300 óra időtartamú szakmai gyakorlatok követelményeit a felsőoktatási intézmény tanterve határozza meg.

 

Mit tud egy informatikus könyvtáros szakon végzett hallgató?

 • Kiigazodik a könyvtári szakterülete működését meghatározó társadalmi, strukturális, gazdasági, politikai és technológiai folyamatok legfontosabb tényezői között.
 • Átfogóan ismeri a hazai és európai uniós könyvtári, információs és információgazdasági stratégiákat, jogi szabályozásokat, intézményrendszereket, programokat.
 • Alkalmazni tudja az informatikai és infokommunikációs eszközöket, módszereket, technikákat.
 • Ismeri az információ- és tudásszervezéssel kapcsolatos feladatai ellátásához szükséges kommunikációs, szervezési, marketing, kapcsolattartási és kapcsolatépítési, tervezési, projektvezetési, minőségirányítási, humánerőforrás fejlesztési alapfogalmakat, alapelveket.
 • A könyvtári szakterület és határterületei információs igényének kielégítését szolgáló legfontosabb szakirodalmi forrásokat, ismeretszerzési és problémamegoldási módszereket ismeri.

A könyvtáros hatékonyan alkalmazza az ismereteit a különböző könyvtári munkaterületeken (Fotó: 123rf)

Mivel foglalkozik egy informatikus könyvtáros?

 • A megismert tényeket alaposan és részletesen elemzi, az eredményekből kibontható összefüggéseket pedig feltárja. Az ezekből levonható következtetésekre építve azután önálló javaslatokat fogalmaz meg.
 • Hatékonyan alkalmazza az ismereteit az egyes könyvtári munkaterületeken, a gyűjteményszervezés, az információ- és dokumentum feldolgozás, az információkeresés, az információ- és dokumentumszolgáltatás és egyéb könyvtári szolgáltatások területén.
 • A könyvtári területen alkalmazott informatikai és infokommunikációs eszközöket készségszinten használja, a számítógépes információs rendszereket a munkájában is alkalmazza.
 • Magas szinten képes a vizuális jelekkel, tipográfiai eszközökkel, ikonokkal tagolt szövegek, táblázatok, adatsorok, vizuális szövegek megértésére, értelmezésére.
 • A hagyományos és online közösségfejlesztésben, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélynövelésében, valamint az élethosszig tartó tanulás támogatásában tud segíteni.
 • A felhasználókkal, a partnerekkel (könyvkiadók, könyvtárak, könyvterjesztők, adatbázis-szolgáltatók, informatikai fejlesztők, egyéb közgyűjtemények, kulturális és oktatási intézmények), valamint a fenntartókkal kommunikál.
 • Szakterületének új ismereteit hatékonyan feldolgozza, rendszerezi és alkalmazza. Áttekinti és kezeli az egyes tudományterületek hagyományos és elektronikus szakirodalmi forrásait, a szaktudományi adatbázisokat.

 

Hol tanulhatsz tovább, ha itt végzel?

Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint: a könyvtár- és információtudomány, könyvtártudomány, kulturális mediáció, vallástudomány, emberi erőforrás-tanácsadó, alkalmazott nyelvészet, kulturális örökség tanulmányok vagy levéltár szak. Továbbá az esztétika, szociológia, logika és tudományelmélet, kommunikáció- és médiatudomány, művészettörténet, színháztudomány esetleg művészeti instruktor szak. A megfelelő plusz tárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz, mint a magyar nyelv és irodalom, esetleg történelem szak.

 

A társadalomtudományi képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.