Tudástár

Amit tudnod kell, ha ápolás és betegellátás szakra mennél

Kőszegi Anna | 2023-03-18
Ha érdekel az egészségügy, szeretnél minél több embernek segíteni, és nem ijedsz meg a kihívásokkal teli helyzetektől, akkor neked találták ki az ápolás és betegellátás alapszakot. Összeszedtünk minden lényeges információt, amit nem árt, ha észben tartasz, ha érdekel ez a szak.

Hol helyezkedhetsz el az ápolás és betegellátás szakon szerzett végzettséggel?

A legegyértelműbb lehetőség, amely mindenkinek azonnal az eszébe jut, hogy ápolóként érdemes elhelyezkedni, ám ez a diploma jóval több lehetőséget rejt magában azoknak, akik más területek iránt érdeklődnek. A leggyakrabban betöltött munkakörök az ápolás és betegellátás diplomát szerzett hallgatók között a dietetikus és táplálkozási tanácsadó, a gyógytornász, a mentőtiszt, csak ezután jön az ápoló és végül pedig a szülésznő.

Fontos megjegyezni, hogy a leggyakrabban betöltött munkakörökön belül is rengeteg lehetőséget vehetünk számba, hiszen nemcsak az állami vagy a magánellátásban való elhelyezkedésben lehet választani. Sok munkakörnél a saját vállalkozás indítása is jó ötlet lehet azoknak, akik keményebb fába vágnák a fejszéjüket. A leggyakrabban választott munkakörök egyben olyan szakképzettségek is, amelyeket a diploma mellé, egyetemi tanulmányaitok során szerezhettek meg. (Ezeket később részletesen ismertetjük).

ápolás és betegelllátás

Az ápolás és a betegekről való gondoskodás az emberiség történelmével egyidős foglalkozás. (Fotó: Pexels)

Ápolás és betegellátás a történelemben és a filmekben

Az ápolás és a betegekről való gondoskodás az emberiség történelmével egyidős foglalkozás. Az ókori kultúrákban is voltak már előírások arra, hogy miként kell a betegekkel foglalkozni, majd a kereszténység megjelenésével ezeket a feladatokat átvették a szerzetesrendek. A 19. században az orvostudomány rohamos fejlődése az ápolásra is kihatott.

A betegellátás javításának egyik úttörője Florence Nightingale volt, aki arisztokrata hölgy létére határozta el 25 éves korában, hogy ápoló lesz, döntésével nagy port kavarva. A krími háború (1853–1856) során ápolóként tapasztalta meg a borzalmas kórházi körülményeket, ahol gyakran a higiénia hiánya okozta a sebesültek halálát. Újításokat vezetett be a takarítás és élelmezés terén, amellyel a halálozási rátát jelentős mértékben csökkentette.

A hazai ápolás kiemelkedő alakja Kossuth Zsuzsanna volt, akit országos főápolónővé neveztek ki 1849-ben. Betegápolási egyleteket alapított, így vonva be a nőket a betegápolási munkába és a tábori kórházak szervezésébe. Emlékét a Kossuth Zsuzsanna-díj őrzi.

A filmek világa is szívesen örökíti meg az ápolók nem mindennapi életét. Egyszerre szívhez szóló és nevettető, ápoló és ápolt különös és különleges kapcsolatát megjelenítő film a 2011-es Életrevalók. A francia film egy baleset után tolószékbe kényszerült gazdag arisztokrata és az általa ápolónak felfogadott külvárosi gettóból származó srác kapcsolatát mutatja be. Driss (Omar Sy) frissen szabadult a börtönből, Philippe (François Cluzet) pedig meglátja a benne rejlő potenciált, holott első ránézésre egyáltalán nem tűnik alkalmasnak a feladatra. Sok vicces és őrült közös élményen mennek át, míg összeszoknak és jó barátok lesznek.

ápolás és betegellátás

Egyszerre szívhez szóló és nevettető, ápoló és ápolt különös és különleges kapcsolatát megjelenítő film a 2011-es Életrevalók. (Fotó: Wikimedia)

Milyen szakképzettséget ad az ápolás és betegellátás szak?

 • Ápoló és betegellátó.

Jelenleg az országban az alábbi intézményekben érhető el ez a képzés:

Angolul jelenleg nem indul alapképzés, de ezen a néven található: Nursing and Patient Care.

Ezekből a tantárgyakból jó, ha erős vagy, ha ezt a szakot nézted ki magadnak:

 • Az alábbi érettségi vizsgák közül kettőt kell választani:

Milyen előképzettség segít a bejutásban?

Ha már a felsőoktatás előtt szeretnél ápolási és betegellátási képesítést szerezni, akkor érdemes olyan középiskolát választanod, ahol ilyen szakok indulnak és tanulhatsz egészségügyi, természettudományos, szociális, közgazdasági tárgyakat. Az ezekből tett érettségi „ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy” vagy „szakmai előkészítő vizsgatárgy” néven előnyt jelenthet a felvételi eljárás során.

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak pluszpontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak majd az egyes egyetemek.

Képzési terület

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 8 félév

Milyen szakképzettségek szerezhetőek ezen a szakon?

Ápolás és betegellátás szakon a végzett hallgatók diplomájában a végzettség szintje (alap) és a szakképzettség kerül megjelölésre, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • ápoló
 • dietetikus
 • gyógytornász-fizioterapeuta
 • mentőtiszt
 • szülésznő
 • hang-, beszéd- és nyelésterapeuta
 • ergoterapeuta

Egyetem választásnál érdemes odafigyelni arra, hogy melyik intézményben milyen szakképzettségek szerezhetőek!

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 • alapozó egészségtudományok
 • alkalmazott egészségtudományok
 • ápolástudományok
 • táplálkozástudományok
 • gyógyszertudományok
 • természettudományok
 • bölcsészettudományok
 • társadalomtudományok

Milyen gyakorlati követelményei vannak a szaknak?

A szakmai gyakorlat időtartama 14 hét. A szakmai gyakorlat további követelményeit a szak tanterve határozza meg. Ezek a követelmények minden szakképzettségi terület esetében más és más, attól függően, hogy az adott szakterület a betegellátás mely területével foglalkozik. A szülésznők esetében például követelmény várandós anyák gondozása és felügyelete, szülések önálló levezetése. Az ápoló szakirány szakmai gyakorlatára vonatkozó további követelmény, hogy azt egy adott klinikai területen szerezheti meg a hallgató. A további követelményeket az egyes intézmények tanterveiben találhatod.

ápolás és betegellátás

Az ápoló és betegellátó szakember képes hatékony beavatkozásokat megtervezni az egyén egészségének javítása érdekében, tanácsot adni. (Kép: Pexels.com)

Mit tud például egy ápolás és betegellátás szakon végzett hallgató?

 • Ismeri az emberi szervezet működését, a főbb diagnosztikai módszereket, a gyakoribb betegségekkel kapcsolatos elváltozásokat.
 • Tapasztalt az egészségügyi dokumentáció módszereiben.
 • Részletesen ismeri a mikrobiológia tárgyát.
 • Tisztában van a fiziológiás szükségletek kielégítésének alapjaival, a pszichológia területeivel, a terapeuta munka alapelveivel, jellemzőivel.
 • Ismeri a menedzsment alapvető fogalmait és feladatait, az ellátórendszer szereplőit és azok tevékenységi körét, hatáskörét.

Mivel foglalkozik például egy ápolás és betegellátás szakon végzett szakember?

 • Javaslatokat tesz a kóros élettani működések megoldására.
 • Ellátja a szakmájához kapcsolódó feladatokat miközben alkalmazza a gyógyszertani és egészségügyi műszaki ismereteit.
 • Felméri a fájdalmat és fájdalomcsillapító eljárásokat alkalmaz.
 • Képes hatékony beavatkozásokat megtervezni az egyén egészségének javítása érdekében, tanácsot adni.
 • A kliens életkorának, társadalmi státuszának, értelmi és érzelmi képességének, betegségének megfelelően át tudja adni a szükséges információkat.
 • Alkalmazza a releváns jogi szakkifejezéseket, kompetenciahatárainak megfelelően tájékoztatást nyújt a klienseknek a betegjogokról és azok érvényre juttatásának lehetőségeiről.

Hol tanulhatsz tovább, ha itt végeztél?

Ezzel az alapszakkal a következő mesterszakok várnak: kiterjesztett hatáskörű ápoló, egészségügyi menedzser, fizikoterápia, komplex rehabilitáció, szülészeti-nőgyógyászati szonográfia és táplálkozástudományi szak. A megfelelő plusztárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz.

A ápolás és betegellátás képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

UNI 2023

Szavazás