Munka

Megoldókulcs az állásinterjúk 3 legnehezebb kérdéséhez

Sófalvi Márton | 2023-01-15
Pályakezdőként teljesen szótlanul hagyhat egy-egy kérdés, amit feltesznek egy állásinterjú során. De ne aggódj, itt van nálunk a megoldókulcs, ami segít elkerülni a kínos csendet.

Mielőtt végignézzük a kérdéseket, az első tippünk az, hogy készülj fel a cégből. Ez lehet, hogy alapvetésnek tűnik, pedig nem csak ahhoz szükséges, hogy bevágódj a felvételinél, hanem arra is, hogy felmérd, hogyan érdemes pozicionálni magad az interjún.

„Kérlek, mesélj magadról!” ?

Elsőre még elbizonytalanodsz, vajon mit mesélhetnél magadról, azonban néhány állásinterjút követően már szinte unni fogod, amikor ezt a kérdést szegezik neked.

állásinterjú

Fotó: Unsplash

Pedig innentől akár előnyödre is fordíthatod ezt a helyzetet: legyen egy jól bevált sablon válaszod. Természetesen ne szó szerint ugyanazt mondd el. Nagy vonalakban gyűjtsd össze ki vagy te, milyen képesítéseket szereztél, milyen személyesebb dolgokat szeretnél megosztani, és milyen tulajdonságaidra szeretnéd felhívni a figyelmet.

Ilyenkor segít, ha megnézed a cég profilját, korábbi munkáit, közösségimédia-jelenlétét, és ha van ahhoz kapcsolódó tapasztalatod, vegyítsd bele a bemutatkozásba. Emellett nyugodtan említsd meg a kevésbé releváns, de szalonképes hobbijaidat is, mert abból is kikerekedhet egy kellemes beszélgetés az asztal túloldalán ülőkkel.

A bemutatkozás e részének lehet egy kellemetlen oldala is, amikor rájössz, hogy az utóbbi években nem volt más hobbid mint a sorozat- és filmnézés. Ez elsőre kicsit lehangoló lesz, de legalább ad egy kis motivációt, hogy belevágj valami újba!

„Mi a legrosszabb tulajdonságod?”

Ilyenkor ne azt mondd, hogy utálod a kutyákat és gyerekeket, csámcsogva eszel és mindig másokat okolsz a hibáidért. De ne is semmiségeket, amiknek semmi közük a jövendő munkakörödhöz. Szerencsére erre is felkészülhetsz, és megtalálhatod magadban azt a hibát, ami miatt nem fognak egyből elutasítani, és akár előnnyé is kovácsolhatsz.

Például, ha sokat kételkedsz magadban, nyugodtan valld be. Új alkalmazott leszel, valószínűleg pályakezdő is, tehát ez még teljesen érthető is, de itt ne állj meg! Tedd hozzá azt is, hogy ezen hogyan igyekszel változtatni. Mondhatod, hogy emiatt nem félsz kérdezni, jó vagy az önálló kutatásban, folyamatosan tanulsz és ezért jól tudsz csapatban dolgozni.

Viszont az is megeshet, hogy nem szeretsz csapatban dolgozni. Ilyenkor kifejtheted, hogy ezt az eddigi kellemetlen tapasztalataid alapján mondod. Ellenben tudod, hogy mennyi előnye van annak, ha több ember összedobja a tudását és felosztja a munkát. Szerencsére úgy érzed, hogy ennél a cégnél ez másképp lesz, mert látod, hogy itt profi szakemberek dolgoznak.

Mindent összefoglalva, a gyengeségeid legyenek ugródeszkák ahhoz, hogy bemutasd, miben is vagy igazán erős! Természetesen úgy, hogy mindez ne menjen át önfényezésbe.

„Mik a céljaid a jövőben?”

Ez a kérdés egyszerre vonatkozik a közeli és a távoli jövőre. Tehát, hogy mik a céljaid ennél a cégnél, és mik az életben. Előbbire a legjobb válasz, hogy a cégnél képzeled el a következő éveidet, miközben folyamatosan fejlődsz. A hosszú távú céljaidnak már csak a fantáziád szab határt, persze bizonyos határok között.

Semmiképpen se fenyegesd meg az interjúztatót azzal, hogy 3 év múlva te leszel a helyén. Mondd el, milyen képesítéseket szeretnél megszerezni, milyen irányba szeretnél specializálódni, és nagyjából milyen munkakör az álmod. Amennyiben konkrét terveid vannak, azt is el tudd mondani, hogyan fogod elérni őket. Másképp csak egy örök álmodozónak fogsz tűnni.

Akkor se ess kétségbe, ha nincsenek konkrét elképzeléseid. Mondd azt, hogy az előtted álló feladatra szeretnél koncentrálni, és ha azt a lehető legjobban el tudod végezni, és elég tapasztalatot szereztél, csak akkor fogsz tudni dönteni.

Címkék: állásinterjú   karrier   kérdés   munka   pályakezdő   tipp