Munka

Alacsony a külföldre vágyó fogorvostanhallgatók aránya

Halaska Gábor | 2023-09-24
Milyen lehetőségeket rejt a fogorvostanhallgatók számára 10 éves távlatban ez a szép, ígéretes foglalkozás manapság? Lexikális tudás helyett gyakorlati tapasztalat: rohamléptekkel alakítja át a digitalizáció a fogászati ellátást.

Milyen lehetőségeket rejt a fogorvostanhallgatók számára 10 éves távlatban ez a szép, ígéretes foglalkozás manapság? Lexikális tudás helyett gyakorlati tapasztalat: rohamléptekkel alakítja át a digitalizáció a fogászati ellátást.

„Míg a fogorvosképzés régen inkább elméleti fókuszú volt, ma már a gyakorlatra terelődik át a hangsúly. Az oktatás egyértelműen digitális irányba halad, a Semmelweis Egyetemen már most is a képzés része egy fogbetét elkészítése digitális, CAD/CAM technológiával, a következő 10 évben pedig további drasztikus változás várható. Az új technológiák alkalmazása előbb-utóbb szükségessé teszi egy digitális fogászati tantárgy beépítését a fogorvosképzésbe, ám ez nem helyettesítheti az anatómia vagy élettani előadásokon megszerezhető elméleti hátteret” – fogalmazott Pap Dávid, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének elnöke a Fogászati Trendelő podcast legújabb epizódjában.

Fogászati kezelő, fotó: MindentMent Fogászati Rendelő

Megállíthatatlan az a technikai forradalom, ami az elmúlt években 3D nyomtatással készült modellek és protézisek sorának létrehozását tette lehetővé. A digitalizáció előretörése a fogorvoslás területén már az egyetemi képzésben megmutatkozik: míg egy-két évtizede a fogorvostanhallgatók viaszból faragtak fogakat a gyakorláshoz, vagy a preventív fogászati képzésen szappanból kellett a felső metszőt kifaragni, a jövő egyértelműen a digitális tervezésé, a 3D nyomtatásé és a modern szkennereké.

Nem mindenki vágyik küldöldre a fogorvostanhallgatók közül

A podcastadás érinti a frissen végzett fogorvosok külföldre vándorlását, a magánszféra és az állami ellátás viszonyát. Pap Dávid szerint 10 százalék alatt van a külföldi munkavállalás aránya a végzős hallgatók között, és idehaza is pozitív trendek figyelhetők meg.

A Fogászati Trendelő, egy szakmai podcast fogorvosoknak és mindazoknak, akiket érdekel a jövő fogászati rendelőinek világa és a legújabb trendek. Az adások minden olyan fontosabb innovációt, technológiai újítást érintenek, melyek alakítják a fogászatok jelenét és jövőjét. A podcastot a MindentMent Fogászati rendelőhálózat készíti.

Az 5. epizód vendége Pap Dávid, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar negyedéves hallgatója, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének elnökével. A műsorvezető Dr. Dergez Márk, a MindentMent rendelő fogszakorvosa.

A podcast új adása már elérhető a népszerűbb podcast-megosztó platformokon Fogászati Trendelő néven, valamint a MindentMent Fogászat YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=rCLSmULvT7Q