Free

Agyserkentő ételek + sok folyadék = fél siker a vizsgákon

Haiman Éva | 2022-12-29
Ha van rá időd, ha nincs, muszáj rendesen és rendszeresen táplálnod az agyadat ahhoz, hogy megfelelően működjön. Különösen, ha nagy teljesítményt vársz el tőle, mert például vizsgákra, érettségire, esetleg nyelvvizsgára készülsz. Megosztjuk veled a legfontosabb agyserkentő tippeket!

Ahogyan a szervezetednek általában, az agyadnak is rendszeresen üzemanyagra van szüksége. Az agyserkentő táplálékok közül számára a legfontosabb a glükóz, ami a cukor egy fajtája. Az agy a vérben lévő cukrot tudja felhasználni, amit szénhidrátból állít elő. 

 

Az éhes agyat etetni kell!

 

Az az ideális, ha a napi energiaszükséglet 50-55 százalékát szénhidrátok teszik ki. Ezért a szakemberek kiemelten fontosnak tartják a kellő mennyiségű szénhidrát-bevitelt, főleg a keményítőt tartalmazó, lisztből készült termékeket vagy krumplit. (Természetesen, ha cukorproblémád van, akkor jól ismered ezeket a folyamatokat, továbbá – reméljük – be is tartod a speciális diétát.)

Az agy nem képes glükózt tárolni, ezért rendszeresen fel kell töltened a glükózraktáraidat! Ha nem teszed, az fejfájással, a koncentráció csökkenésével, memóriazavarral, idegességgel, feszültséggel járhat, de akár szédülhetsz és alvásproblémáid is lehetnek. 

A szőlőcukrot csak rövid távú agyserkentő megoldás, mert az a belekből ugyan gyorsan a vérbe, így az agyba kerül, de utána gyorsan vissza is esik a vércukorszint és a koncentrálóképesség is. Sokkal hasznosabbak

a teljes kiőrlésű gabonafélékből, hüvelyesekből és zöldségfélékből származó szénhidrátok. 

Ahogyan a szervezetednek általában, az agyadnak is rendszeresen üzemanyagra van szüksége. (Forrás: 123rf)

Agyserkentő ételek széles tárháza

 

Az agynak zsírra is szüksége van, különösen Omega-3 zsírsavakra. Megállapították, hogy az Omega-3 hozzásegíti az agyat a keményebb munkájához, és javítja a mentális egészséget. Sok Omega-3 van a  tengeri halakban, a diófélékben és a növényi olajokban, valamint a tojásban, a baromfi- és a marhahúsban. 

Az agy számára nélkülözhetetlenek a fehérjék is, mert aminosavakból épülnek fel. Ezek a neurotranszmitterek építőkövei, azaz olyan hírvivő anyagoké, amelyek ingerületeket továbbítanak és így az idegrendszer információközvetítőiként működnek. Az agy által jól felhasználható fehérjéket tartalmaznak a húsok, a diófélék és magvak, a tejtermékek, a zab, a halak, a hüvelyesek (bab, lencse), a szójatermékek. 

Segít a koncentrációban még a fekete csokoládé, a fekete és a zöld tea, a koffein, de ez utóbbiakat érdemes nem túlzásba vinni, különösen, ha energiaital formájában fogyasztod.

 

Folyadékot, folyadékot!

 

A folyadék létfontosságú ahhoz, hogy az agyad működni tudjon, hiszen 73 százalékban vízből áll. Már akkor fáradtabbnak, dekoncentráltabbnak érezheted magad, ha a szervezeted hidratáltsága mindössze 1-2 százalékkal is csökken. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, igyál meg minimum napi másfél liter folyadékot! Legyen nálad utántölthető palack, ez a legbiztosabb. Sokan applikációkat használnak arra, hogy a telefon figyelmeztessen a megfelelő folyadékbevitelre, ha másként nem megy, tölts le te is egy ilyen alkalmazást!

 

A tested egészéről se feledkezz meg!

 

Az agyserkentő ételek mellett a tested egészének megfelelő táplálásáról se feledkezz meg! A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint az egészséges táplálkozás négyféle összetevőből áll: gabonafélékből,  fehérjékből (húsból, halból vagy tojásból, tejből és tejtermékekből), zöldségekből és gyümölcsökből. Ha ezekből rendszeresen fogyasztasz, az azt is jelenti, hogy változatosan táplálkozol, és ha emellett még elegendő folyadékot is iszol, valamint mozogsz, már sokat tettél az egészségedért! Ha teheted, válaszd a minőségi élelmiszereket és italokat, lehetőleg olyanokat, amelyekben minél kevesebb a mesterséges, hozzáadott adalékanyag.

 

Címkék: agy   agyserkentő   egészség   érettségi   étel   felkészülés   tanulás   táplálkozás   vizsga