Példakép

A disznót’Ortól a Bocuse d’Or-ig

Haiman Éva | 2023-03-07
Egy egyetem sokféleképpen lehet gyakorlatorientált. Egy ilyen, ha ismert és elismert szakembereket hív meg előadóként, így a hallgatók első kézből kaphatnak információt egy adott terület helyzetéről, kilátásairól. A BGE vendéglátás szakos hallgatói – és más érdeklődők – most az ország egyik legismertebb séfjével Bíró Lajossal találkozhatnak, és tudhatnak meg kulisszatitkokat akár a Bocuse d’Or versenyről is.

Bíró Lajos: A disznót’Ortól a Bocuse d’Or-ig – Magyar konyha pimaszul! – ez a címe a Vendéglátás-Turizmus Szabadegyetem legújabb előadásának. Az ingyenes programra március 8-án 15 órától várják az érdeklődőket a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi kar (KVIK) Alkotmány utcai épületének I. előadójába.

 

Bíró Lajos Életműdíjas mesterszakács, gasztroszakember, étterem-tulajdonos. (Fotó: Bujadisznó-k/Facebook)

 

A disznót’Ortól a Bocuse d’Or-ig

Kevés olyan alakja van a hazai vendéglátásnak, mint Bíró Lajos. Életműdíjas mesterszakács, gasztroszakember, étterem-tulajdonos, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia volt elnöke, aki nemcsak műveli, hanem aktívan alakítja a hazai gasztronómiát.

Ezúttal ő mesél majd az érdekeklődőknek a magyar vendéglátás és az ételkészítés fejlődéséről a hatvanas évektől napjainkig. De minden bizonnyal hallanak majd érdekes történeteket éttermeiről (Buja Disznó(k), Bock Bisztró Balaton) is.

Az előadás várhatóan nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a vállalkozni vágyóknak is szolgál majd újdonságokkal!

Emlékezetes, a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis (segéd) alkotta magyar csapat idén bronzérmes lett a Bocuse d’Or-on. Ilyen jól még sosem szerepelt hazai csapat a nemzetközi szakácsversenyen.

 

A harmadik helyezés az eddigi legjobb eredmény a Bocuse d’Or világdöntőjén (Fotó: Bocuse d’Or/Instagram)

 

Erős gyakorlatorientáltság

A program szorosan illeszkedik a BGE KVIK gyakorlatorientáltsági törekvéseihez. Ez, mint honlapjukon írják, valamennyi oktatott szakukra jellemző, a kar gyakorlati háttere rendkívül erős.

Az itteni hallgatók nemcsak a szemináriumokon ismerkednek meg a szakma megoldandó kérdéseivel, de kapcsolatba is kerülnek kis-, közepes és nagyvállalkozásokkal, kereskedelmi és szállodaláncokkal. Így valós üzleti környezetben sajátíthatják el a szakma gyakorlati fogásait. Emellett kötelező szakmai gyakorlatukat is vezető hazai, illetve nemzetközi cégeknél tölthetik itthon vagy külföldön.

Az oktatást számos egyedi megoldással támogatja a kar. Például szimulációs gyakorlatokkal, tanéttermi, tankonyhai, laboratóriumi gyakorlatokkal, önálló hallgatói projektekkel. Jelentős szakmai partnereikkel képzéseiket duális formában is indítják.