Példakép

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Központ programja: Száz ok, hogy diplomázok

Halaska Gábor | 2023-10-30
A Szeged-Csanádi Egyházmegye által üzemeltetett Szent Ágota Gyermekvédelmi Központ támogatási lehetőségget kínál a gyermekvédelmi felügyelet alatt álló fiatalok tanulmányi előmeneteléhez. A „Száz ok, hogy diplomázok” nevű kezdeményezés keretében 38 diák részesült Támogatásban. 2023. október 24-én Szegeden rendezték meg az első ösztöndíj átadási ceremóniát.

Kothencz János vezető az eseményen kifejtette: a Szent Ágota csapatának az a vágya, hogy azok a fiatalok, akik kénytelenek a saját családjuktól elszakadni, segítséget és lehetőségeket kapjanak. A Szent Ágota mindig ott áll a gyerekek mellett, legyen az probléma vagy akár egy pozitív esemény, mely még szebbé tehető.

Az MTI tudósítása alapján a szakértő, aki maga is az állami nevelésben nőtt fel, azt hangoztatta, hogy ma Magyarországon az állami gondozott fiataloknak továbbtanulása természetes és kívánatos magatartás. Sokuknak azonban – elsősorban a szocializációs kihívások miatt – ez kihívást jelent.

A gondozottból kikerülők továbbtanulásának ügye korábban sem volt evidens, és ma is ünneplésre ad okot, ha valaki felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait – emelte ki Kothencz János. Hozzátéve, hogy nem azért vannak büszkék rájuk, mert felsőoktatásban tanulnak, hanem mert inspiráló példát állítanak, amellyel ellensúlyozni lehet a társadalom negatív előítéleteit.

Az ösztöndíj programra azok a 18 év felettiek pályázhattak, akik belföldi főiskolán, egyetemen alap- vagy mesterképzésben vesznek részt és aktív hallgatói jogviszonnyal bírnak. A kiírásra 13 megyéből 38 valid pályamunka érkezett.

Érdekel a tehetséggondozás témája? Olvasd el ezt a cikkünket is!

Tehetséggondozás új alapokon: a tanárok támogatásával

A szegedi eseményen a Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben nevelőszülőknél felnövő hallgatók kapták meg ösztöndíjukat. Ezen belül hét diák a Szegedi Tudományegyetemre jár, míg egy-egy hallgató a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem polgára.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye irányítása alatt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Intézmény körülbelül hatvanezer gyermekről és fiatalról vesz gondot különböző intézményekben és nevelőszülőknél, ezen belül közel nyolcszázan részesülnek utógondozásban. Ezek a 18 évnél idősebb fiatalok főiskolai vagy egyetemi képzésben vesznek részt, vagy szakmát sajátítanak el.

Szent Ágota Gyermekvédelmi Központ díjazottak fotó szentagota.hu - Szabóné Zsedrovits Enikő

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Központ rendezvénye fotó szentagota.hu – Szabóné Zsedrovits Enikő