Free

A felnőtté válás velejárói

UNIside | 2022-09-19
Mikor megkezded az egyetemi életed, tulajdonképpen azzal együtt a felnőtté válás útjára is lépsz egyben. De mégis mit jelent ez a gyakorlatban? Miből is fog állni ez a folyamat? Mik azok a dolgok, amiket nem az egyetemi órákon fogsz elsajátítani? Most kiderül.

Megtanulod beosztani az idődet

Rákényszerülsz az időd beosztására, és reméljük, mihamarabb belejössz! Az egyetemen többnyire már nem „fentről” mondják meg, hogy mi lesz az órarended (vannak kivételek, persze), hanem neked kell átgondolnod, hogyan fogsz majd a leghatékonyabban dolgozni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy senki nem fogja a füledet rágni a tanulás miatt, ami elsőre nagyon csábítónak tűnhet, azonban megvannak a maga hátulütői. Azt ajánljuk, hogy ne a vizsgaidőszakra hagyd az összes készülést, igyekezz lépést tartani félév közben is!

 

Forrás: Unsplash

 

A pénzzel is meg kell tanulnod bánni

Ez főleg akkor igaz, ha a családodtól távol, önállóan kezded meg az egyetemet. Ebben az esetben teljesen önállóan kell döntened, hogy mire és mennyit költesz. Ez nem egyszerű feladat, és magad is rá fogsz jönni, hogy mennyiféle „láthatatlan” költség létezik, amely talán fel sem tűnt, addig míg nem neked kellett kifizetned azt.

 

Átértékeled az emberi kapcsolataidat

A felnőtté válás utolsó szakasza nagyon meghatározó az emberi kapcsolataid szempontjából. Ahogy egyre több emberrel ismerkedsz meg, ezzel fordítottan arányosan pedig egyre kevesebb szabadidőd lesz a tanulás és a munka miatt, kénytelen leszel egyes kapcsolataidat valamilyen szinten leépíteni. (És ugyanezen fognak keresztülmenni a barátaid is.) Ezeknek a dinamikus folyamatoknak a végeztével aztán már többnyire ki fog kristályosodni, hogy kik azok az emberek, akikre bármilyen esetben számíthatsz, és akik viszonozzák a beléjük fektetett idődet és energiádat.

 

Közelebb kerülsz az életcélod felismeréséhez és megvalósításához

A fentiekben vázolt történések komoly önismereti folyamatokon is keresztül fognak vinni. Valószínűleg az életed sok területén fogsz még dolgokat és történéseket átértékelni, esetleg rádöbbensz néhány múltbéli hibádra is – ezeket ne sajnáld, nagyon fontos felismerésekre fogsz jutni általuk. Remélhetőleg ennek az önismereti munkának a során azt is fel fogod ismerni, hogy melyek azok a dolgok, amelyek igazán sok örömmel, megelégedéssel töltenek el, amelyek segítenek megtalálni a helyed a világban, ez pedig az egyik legszuperebb érzés a világon.

Címkék: barátság   egyetem   élet   életcél   életmód   felnőtt   kapcsolat   önmegvalósítás   pénz