Free

A bor csodája: boros programokon nem csak iszogatni, tanulni is lehet

Haiman Éva | 2022-10-14
Ősszel számos boros programból válogathat Magyarországon az ember, az ország hat borrégiójának 22 borvidékén mindig van valamilyen, a szőlő- és borkultúrával összefüggő esemény. Érdemes ezek közül minél többre elmenni, és nemcsak azért, hogy igazán jókat igyatok, de azért is, hogy minél közelebbről is megismerjétek a méltán híres magyar borfajták, borvidékek és pincészetek történeteit.

A legismertebb magyar bor kétségkívül az édes tokaji. Emellett sok más kiváló fehér és vörös bort, valamint pezsgőt is készítenek a borászok. Köztük olyan hagyományos magyar fajtákat, mint az olaszrizling, a bikavér, a kékfrankos, a hárslevelű és a furmint, amelyeket mind érdemes kipróbálnia annak, aki igazán jókat szeretne inni. Annak pedig főleg, akit kicsit is érdekel a borkultúra. Az alábbiakban három kiemelt helyszínt, illetve programot ajánlunk nektek.

Északkelet-Magyarország

Október 14-16. között a Bortriatlon idei harmadik, befejező állomásán a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling kerül fókuszba a badacsonyi borvidéken. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Balaton

Október 18-29. között az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat keretein belül a borvidék legjobb borait és a környék ételspecialitásait és megkóstolhatjátok. A remek nedűk és ételek mellett pedig koncertek várnak rátok. A rendezvénysorozat központi eseménye október 29-én az Egri Bikavér Nagykóstoló lesz. A sétálókóstolónak a Líceum Díszterme ad otthont, és a helyi borászok személyesen mutatják majd be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket. 

Közép-Magyarország

Az Etyeki piknik – a főváros közelsége miatt is – az egyik legfelkapottabb boros rendezvénnyé vált az elmúlt években. Idén október 22-én tartják a pikniket, ahová nem csupán a gasztrosétány színei miatt érdemes ellátogatni. Az esemény házigazdái ekképp invitálnak: „Kóstoljuk meg a mustot és az óbort, falatozzunk az ősz ízeiből, a sütőtök-, erdei gomba- és paszternák-krémlevestől a kacsamájon keresztül a tökös-mákos rétesig; vegyünk részt a szervezett kóstolókon, vagy tekintsük meg a művészekkel együtt az erre az alkalomra Etyekre költöző festészeti tárlatot!” 

Címkék: bor   borozás   borrégió   hétvége   program