Uni

Budapest is ott van Európa legjobb diákvárosai között!

UNIside | 2024-09-26
A „The Campus Advisor” nyilvánosságra hozta legújabb rangsorát, amely Európa legélhetőbb egyetemvárosait értékeli. A lista az egyetemi hallgatók visszajelzései és véleményei alapján készült, több szempont figyelembevételével.

Budapest a negyedik helyen

Budapest, idén is helyet kapott a listán, éppen csak lemaradva a dobogóról, a negyedik helyet szerezve meg. A rangsor számos tényezőt vizsgál, mint az akadémiai kiválóság, a hallgatóbarát környezet, az életköltségek, a kulturális sokszínűség, a biztonság és az éjszakai élet minősége.

A 2024-es rangsor első 10 helyezettje:

  1. Prága
  2. Heidelberg
  3. Galway
  4. Budapest
  5. Granada
  6. Aarhus
  7. Warsaw
  8. Newcastle
  9. Berlin
  10. Bologna

Budapest a negyedik helyen. (Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem)

Rangsor szempontjai

A városokat több fontos tényező alapján értékelték, amelyek hozzájárulnak a hallgatói élmény teljességéhez. Ezek közé tartoznak:

  • A hallgatók aránya a város lakosságán belül: az egyetemvárosok lakossági összetételében a diákok jelenléte jelentős szerepet játszik.
  • A tudományos környezet minősége: a helyi egyetemek és főiskolák szakmai színvonalát és lehetőségeit értékelik.
  • Hallgatóbarát környezet és megélhetési költségek: a városban való élet költségei és a diákbarát szolgáltatások minősége is fontos tényezők.
  • Kulturális sokszínűség és éjszakai élet: a városok kulturális programjai, nemzetközi közösségei és szórakozási lehetőségei nagyban befolyásolják a diákélet minőségét.
  • Tömegközlekedési lehetőségek: a városi közlekedés hatékonysága és elérhetősége meghatározó szempont.
  • Biztonság: a városok általános közbiztonsági helyzete is jelentős súlyt képvisel a rangsorban.

A rangsor elkészítéséhez több mint 17 000 hallgatói véleményt és értékelést dolgoztak fel, amelyek a www.thecampusadvisor.com oldalon keresztül érkeztek. A Campus Advisor célja, hogy azokat a városokat emelje ki, amelyek a legátfogóbb és legjobb hallgatói élményt biztosítják.

A Campus Advisor szóvivője elmondta: „Izgatottan osztjuk meg Európa legjobb diákvárosainak 2024-es rangsorát. Több ezer diák őszinte véleménye alapján készült ez a lista, amely nagy segítség lehet azon hallgatók számára, akik a legjobb oktatási és élettér után kutatnak.”

Részletes eredmények és pontszámok

A teljes rangsor és az egyes városok részletes pontszámai elérhetők a Campus Advisor hivatalos weboldalán . A felhasználók infografikákat és táblázatokat is megtekinthetnek, amelyek bemutatják az egyes kategóriák szerint elért eredményeket. Ez a rangsor különösen hasznos lehet azok számára, akik nemcsak az oktatási színvonalat, hanem az életminőséget is fontosnak tartják, amikor tanulmányaik miatt új városba költöznek. 

Kvíz: Mennyit tudsz fővárosunkról, Budapestről?

Címkék: Budapest   diákváros   egyetem   Európa   felsőoktatás