Uni

yoUDay 2024: igen a közös útra

UNIside | 2024-09-20
Fergeteges hangulat a hazai sztárfellépőkkel, lézershow a német sztár DJ-vel és megható lánykérés húszezer ember előtt – idén is feledhetetlenné tette a tanévkezdést a Debreceni Egyetem a Nagyerdei Stadionban. Az idei yoUDay-en, szerda este újra együtt ünnepeltek egyetemi hallgatók és dolgozók, együttműködő partnerek, középiskolások és a város lakói.

Lelkes és várakozással teli tömeg fogadta a Debreceni Egyetem vezetőit a Nagyerdei Stadionban, miután a kapunyitást követő welcome show-ban már többek között ABBA-slágerekkel, az Introvertált dallal, a Don’t stop me now-val és a Run to you-val hangolódott a közönség.

Fotó: DE

Szilvássy Zoltán rektor a Halott Pénz szövegét idézve szólt a több tízezer emberhez.

-„Valami van a levegőben, valami, ami éjjel összerak” és holnap, majd azt követően is. Ez az egyetem, ahol lehet tanulni, de a ma este a szórakozásé – mondta köszöntőjében Szilvássy Zoltán.

Fotó: DE

Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kossa György az egyedülálló tanévnyitón megköszönte az árvízi védekezésben segítő egyetemi oktatók és hallgatók munkáját. Mint mondta: ez is mutatja, hogy a Debreceni Egyetem egy összetartó közösség.

Fotó: DE

– Ezen a napon mindenkinek nyíljon meg a szíve, mutassuk meg az együvé tartozásunkat. Egyek vagyunk, egy nagy család, mindannyian, oktatók, hallgatók, dolgozók és Debrecen város polgárai – hangsúlyozta Kossa György.

Fotó: DE

Mintegy hatszáz fellépő, a háttérben pedig csaknem ezer közreműködő vett részt az idei yoUDay szervezésében és műsorában, hallgatók is kiemelkedő számban. Őket szólította meg a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Fotó: DE

– Köszönet, hogy ilyen sokan, több ezren eljöttetek és ennyien szerepet vállaltatok abban, hogy ebben az évben is méltó módon ünnepeljük és nyithassuk meg a tanévet – tette hozzá Csont István.

A színpadi köszöntők sorát Bács Zoltán kancellár zárta, aki felidézte a 2016-os évet, amikor körvonalazódott az egyetemi könnyűzenei képzés gondolata.

Fotó: DE

– A most fellépő Impact zenekarban hárman is, rektor úr, aki ma a dobok mögött foglal helyet, Tőzsér József rektorhelyettes, aki a billentyűk mögé áll és jómagam gondolkodtunk ezen, ami nagy örömünkre azóta valósággá vált. Akinek van kedve, tartson velünk ezen az úton – fordult az addigra megtelt küzdőtér és a szektorok vendégeihez Bács Zoltán.

Fotó: DE

Az Impact zenekar Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményével, a Valaki mondja meg című dallal indította el a főműsort, majd kihunytak a fények, hogy aztán berobbanjon a látvány a színpadon a nemzetközi hallgatói közösség több mint száz bevonuló zászlósával.

Fotó: DE

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett yoUDay-en is megmutatkozott a Debreceni Egyetem sokszínűsége, felléptek többek között a DEAC mazsorettesei és a cheerleaderek Szirota Jenniferrel, az egyetemi fúvószenekar, a Könnyűzenei Intézet zenészei és az oDEon Színház egy csoportja is izgalmas előadással készült. A showban az előző évekhez hasonlóan láthatta még a közönség a debreceni Feeling Táncstúdió, a R&B Dance Tánciskola, a Valcer Táncstúdió és a Piruett Tánc Stúdió növendékeit, és csatlakozott hozzájuk idén először a Dance Universe Tánciskola és a Debreceni Mazsorett Együttes.

Fotó: DE

Egymást követték a pazar műsorban, Végh Veronika rendezésében a hazai könnyűzenei élet szereplői: a minden évben fantasztikus alaphangot adó Abrakazabra, valamint az idei sztárparádé: az LGT Zenevonat formáció, a Király Tesók, Manuel és a Halott Pénz.

Fotó: DE

Manuel dalait egyként zengte a teltházas küzdőtér, csakúgy, mint a Halott Pénz slágereit, húszezren énekelték együtt Marsalkó Dáviddal és Járai Márkkal az Erre még meghívlak, a Hol van az a lány, a Valami van a levegőben, a Darabokra törted a szívem és az Amikor feladnád sorait.

Fotó: DE

A tanévnyitó stadionshow titkos meglepetést és megható pillanatokat is tartogatott. Az egyetem egyik hallgatója ugyanis a show részeként, kamerák és a húsz ezer vendég előtt kérte meg barátnője kezét, amihez a zenei aláfestést Király Linda és Viktor adta meg.

Fotó: DE

A különleges látványelemekben is bővelkedő rendezvényt a hagyományos lézershow zárta a stadionban, ezúttal különleges vendég, a német sztár DJ és zenei producer, Topic fűszerezte az endshow-t a teltházas küzdőtér közepén csaknem éjfélig, majd a Hall-ban és a Víztoronyban after party-n folytathatták a hallgatók, egészen hajnalig.

Fotó: DE

 

Címkék: debrecen   Debreceni Egyetem   Youday   yoUDay 2024