Uni

Az SZTE interaktív kiállítással tiszteleg Nobel-díjas kutatói előtt

UNIside | 2024-09-09
Megnyílt a Szegedi Tudományegyetem új interaktív kiállítása, amely a Nobel-díjas kutatók, Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin munkásságát mutatja be. A kiállítás célja, hogy bemutassa a két tudós életútját, felfedezéseik jelentőségét.

A tárlat megnyitóján Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta a Nobel-díjas Karikó Katalin tudományos pályafutását és személyiségét. Hangsúlyozta, hogy Karikó felfedezései, különösen az mRNS-technológia területén, alapvető fontosságúak az emberiség számára, és a következő évtizedekben középiskolai tananyag részévé válhatnak.

Karikó Katalin felajánlotta Nobel másolatát

Karikó Katalin szegedi köszöntése alkalmával, azt követően, hogy elnyerte a 2023-as fiziológiai és orvosi Nobel-díj, bejelentette, felajánlja tudományos elismerésének másolatát egykori egyetemének, a pénzjutalomból pedig megalapítja a JATE-díjat. A kutató életútjáról áprilisban nyílt kiállítás, melyet az elmúlt hónapokban több ezren láttak.

Karikó Katalin a kiállított Nobel-díj emlékérem márolatával.

Karikó Katalin felajánlotta tudományos elismerésének másolatát egykori egyetemének (Fotó: University of Szeged Facebook-oldal)

Szent-Györgyi Albert: A C-vitamin felfedezője

A kiállítás külön része tiszteleg Szent-Györgyi Albert előtt, aki 1937-ben nyerte el a Nobel-díjat. A látogatók megtekinthetik Nobel-díjának másolatát, dékáni talárát, valamint egy interaktív webkurzuson keresztül ismerhetik meg tudományos munkásságát.

Megnyílt a Szegedi Tudományegyetem új interaktív kiállítása. (Fotó: SZTE)

Karikó Katalin életútja és tudományos sikerei

A tárlat legnagyobb része Karikó Katalin életét és tudományos karrierjét mutatja be. Az érdeklődők megismerhetik gyermekkorából megőrzött személyes tárgyait, tanulmányi eredményeit, valamint tudományos elismeréseit. Kiemelt szerepet kap az mRNS-sel kapcsolatos kutatás, amelyről magyar és angol nyelvű kisfilm is készült.

Megnyílt a Szegedi Tudományegyetem új interaktív kiállítása. (Fotó: SZTE)

Fiatalok inspirálása: interaktív játék a tudományos pálya népszerűsítésére

A kiállítás interaktív elemekkel is gazdagodott: különösen a középiskolások számára készült egy játék, amely a tudományos pálya választására ösztönzi a fiatalokat. 

A Szegedi Tudományegyetem ezzel a kiállítással nemcsak múltjának nagyjait ünnepli, hanem a jövő generációi számára is inspirációt kíván nyújtani.

Megnyílt a Szegedi Tudományegyetem új interaktív kiállítása. (Fotó: SZTE)