Tudástár

30°C-tól a -5,9-ig egy nap alatt: a Mohos-töbör hűs titka

UNIside | 2024-08-30
A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Bükk-fennsíkon található Mohos-töbörben július végén először a nappali 30°C után hajnalban -3,7 °C-os hőmérsékletet mértek, rá egy napra pedig -5,9 °C-ig csökkent a hőmérséklet. Minek köszönhető ez a nagy hőingadozás egy napon belül?

Dobos András, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének munkatársa július 29-én Facebook-posztban írta le, hogyan alakult ki ez a meglepő időjárási helyzet a Mohos-töbörben.

A Mohos-töbör klímája 2024. július 29-én

Délután 3 óra környékén még 30,1 °C-on tetőzött a hőmérséklet, majd egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, kevés helyen okozva csapadékot, nyomában több fokkal hűvösebb levegő érkezett. Lassan elállt a szél, kitisztult az ég és a fennsík töbreiben megkezdődött a hőmérséklet zuhanása. 

A hőmérséklet csökkenés 05:30-kor érte el mélypontját, ahol az idei nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét produkálva, -3,7 °C-on állt be a napi T-min. A T-görbe a hőmérsékleti inverzió kései kiépüléséről tanúskodik. Az idén nyáron az első 24 órán belüli időszakot regisztrálta a Mohos-töbör mérőállomás, amikor hőség nap (T-max. ≥ 30 °C) és fagyos nap (T-min. < 0 °C) egyszerre lett rögzítve a töbrön belül” – írta Dobos András.

Egy nap alatt megdőlt a nyári rekord

Július 30-i posztjában már így fogalmazott András:

Az idei nyár eddigi lehidegebb hajnala a fennsíkon, mondtam tegnap reggel…. és ma újra ezt kell mondanom. A tegnap hajnali (-3,7 °C) után ma hajnalban, -5,9 °C-ig csökkent a hőmérséklet Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete által monitorozott bükk-fennsíki Mohos-töbörben (felszín felett 2 méterrel rögzítve). Ez az érték csupán három tizeddel magasabb mint az eddigi három végigmért nyár alatt rögzített abszolút nyári T-min.”

Forrás: Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet Facebook oldal

A Vörösmeteor-töbörben is fagyott

A Mohos-töbör mellett a Vörösmeteor-töbörben is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy a Bükk-fennsík jelentős részén előfordult fagy. Ugyanakkor a néhány kilométerre lévő Bánkúton, ami magasabban fekszik, de nem rendelkezik ilyen mélyedésekkel, +10,3 °C volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

A Bükk-fennsík mikroklímája

A Bükk-fennsík mikroklímája rendkívül változatos és érdekes jelenségeket mutat. A mélyedésekben kialakuló inverziók, a hirtelen hőmérséklet-változások és a nagy kiterjedésű ködképződés mind-mind ennek a különleges környezetnek a jellemzői.

A kutatás jelentősége

A Bükk-fennsík mikroklímájának kutatása azért fontos, mert segít megérteni a klímaváltozás hatásait, valamint a helyi ökoszisztémák működését. Az ilyen extrém időjárási események vizsgálata pedig hozzájárulhat a pontosabb előrejelzésekhez és a hatékonyabb védekezéshez.

Kvíz: Mennyire ismered Magyarország földrajzát?