Tudástár

4 tuti tipp: új tanév egyetemistáknak és főiskolásoknak

Halaska Gábor | 2023-09-05
Ezúttal tippeket-trükköket adunk közre, olyanokat, amelyekkel remélhetőleg könnyebb lesz az új tanév elkezdése. Különösen, ha első évesek vagytok, vagy új iskolába kerültök.

Ezúttal tippeket-trükköket adunk közre egyetemistáknak – olyanokat, amelyekkel remélhetőleg könnyebb lesz az új tanév elkezdése. Különösen, ha első évesek vagytok, vagy új iskolába kerültök.

1. Fontos jótanács egyetemistáknak – vegyél részt a gólyahéten!

Akár gólya napokat, akár gólyahetet tart az új iskolád, olyat, ami kifejezetten elsőéves hallgatóknak szól, akkor ne maradj ki ebből! Ha elsőre nem is igen izgalmas egy ilyen eseménysorozat, azért ne felett: az igazán hasznos infó-morzsákat bizony az ilyen helyeken csíped el.

Hatalmas segítséget ad az újabb, az eddig megszokott középiskolától teljesen eltérő rendszer és megközelítés alapos ismerete. Mi több, ilyenkor a a Hallgatói Önkormányzat is megannyi programmal áll elő, kimondottan a gólyáknak.

2. Érdemes élni a lehetőségekkel – nem csak egyetemistáknak 

Vegyél részt az egyetemi programokon, élj a közösségépítő lehetőségekkel, nézz szét az egyetemi klubok, szakkollégiumok és hasonló sulis, diák-körök között. És persze érdeklődj a külhoni ERASMUS lehetőségek felől is, találkozz a külföldi hallgatókkal, legyél aktív! Mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő programokat és társaságot, ha nem zárod be a kapukat és adsz egy esélyt mindennek.

felsőoktatás, fotó: pixabay.com

3. Légy mindig tájékozott, naprakész, ez is a suli része!

Ne dobd el az első napokban gyűjtött szórólapokat, info-anyagokat, továbbá minden nap, de legalább minden héten figyeld a digitális csatornákat, például tudd meg melyik Facebook csoportok a legfontosabbak az adott suliban. Persze, kicsit ciki a Facebook, de ott mindig meglesz minden szükséges háttérinfó, ötlet, esemény, ami a diákélethez kell. Ha ezeken ott vagy, tanulnod akkor is kell, de elképesztően sok ötlet és infó miatt valószínűleg Neked sokkal könnyebb lesz így az életed, mint annak aki bezárkózik mind fizikailag, mind digitálisan a szobájába – és nem él e remek lehetőségekkel. Továbbá: az egyetemek újságaiból megismerheted az egész működésüket, a vezetőséget, a karokat, a hallgatói önkormányzatot, a tanulmányi osztályt, és minden fontos ügyet, eseményt, témát követhetsz. Például mindent megtudhatsz az ösztöndíjakról, a diákhitelről, fontos változásokról, tanárokról, érdekességekről, eseményekről, programokról.
Ezek az információk bizony aranyat érnek, ha ezek nagy részét már az első napoktól fogva tudod.

4. A napirend egyetemistáknak – nagyobb szabadságot kapsz, de nagyobb lesz a felelősséged is!

Jó ha felkészülsz arra, hogy nem lesz olyan kötött és szoros napirended, mint ahogy eddig megszoktad. Tehát felelősen, saját magadnak kell beosztanod az idődet, az óráidat. Adj magadnak időt arra, hogy megtervezed egy-egy napod, alakíts ki új rutint. Ezután mindenre maradhat idő – órákra, otthoni (koleszos) tanulásra, a közösségi életre, párkapcsolatra, továbbá pihenésre is.

A felsőoktatás hatalmas lehetőség, kizárólag terajtad áll, hogy mit hozol ki belőle!