Uni

A ponthúzás utáni első megpróbáltatás – Hol fogok lakni?

UNIside | 2023-07-20
Július 26-án vége az izgalomnak, végre kiderül, kinek melyik egyetemre sikerült felvételt nyerni. Itt azonban sokaknak el is érkezik az első nehézség; mégis hol fogok lakni az egyetem évei alatt?

Kollégiumi jelentkezés

Aki úgy érzi, menne neki a közösségi élet, annak érdemes pályázni a kollégiumi férőhelyekre. Ezeket általában szociális alapon osztják ki, de minden kollégium felvételi rendszere eltérő. Néhány helyen csak államilag támogatott hallgatók, máshol önköltséges formában tanulók is pályázhatnak. A jelentkezéshez szükség lesz az érettségi bizonyítványra, a szülők jövedelemigazolására, illetve ha van olyan testvéred, aki még iskolába jár, az ő tanulói jogviszonyát igazoló papírjára is. Fontos lehet még az egyetem és a bejelentett állandó lakcím távolsága, amit szintén igazolni kell. Ha van ilyened, mellékelni kell a hátrányos helyzetről szóló papírokat is, hiszen ezek is pontot érnek a felvételi eljárás során. Jelentkezni az egyetemi hallgatói rendszeren keresztül (Neptun) lehet.

A kollégiumi lakhatás egyik előnye a közösség, a másik pedig az albérletekhez viszonyított lényegesen kedvezőbb ár.

A kollégium olcsóbb, azonban az albérlet komfortosabb. (Fotó: 123RF)

 

Albérlet, mint opció

Ha a kollégiumi felvételi nem sikerül, a másik lehetőség az albérlet. Nem meglepő módon a lakhatás költségei Budapesten a legmagasabbak, azonban a többi egyetemi városban sincsenek könnyű helyzetben, akik erre az útra lépnek. Az árak évről évre változnak, de sajnos folyamatos emelkedést mutatnak. A kereslet leginkább augusztus második felében nő meg, amikor kiderül a kollégiumi felvételik eredménye is. Ilyenkor megugranak a bérleti díjak is, így ha tudod, hogy biztosan albérletben szeretnéd folytatni az életet, érdemes már most elkezdened a keresgélést.

Budapesten a X., XVII. és XXI. kerületben a legkedvezőbbek az albérletek árai, míg a belvárosban, vagy az egyetemekhez közel értelemszerűen lényegesen magasabbak. Érdemes azonban azt is végiggondolni, hogy egy külső kerületben a lakhatás olcsóbb, az egyetemre való bejutás viszont lényegesen több időt is igénybe vehet.

Az UNI 2023 in&out nyári kiadványa is hasznos olvasnivalót tartalmaz az albérletárak alakulásával kapcsolatban.

 

Albérletkeresés

Kezdheted a keresgélést a közösségi oldalakon, oszthatsz meg hirdetést a saját oldaladon, hátha egy ismerősödnek van egy jó tippje vagy egy ismerőse, aki segíteni tud. Találhatsz célirányos albérletkereső csoportokat, de itt nagyon gyorsnak kell lenni, ugyanis a jó lakásokra gyorsan lecsapnak.

A másik lehetőség, hogy az internetes hirdetésfigyelő oldalakat használod. Itt beállíthatod, hogy a számodra megfelelő hirdetésekről automatikus értesítést kapj. Ha észreveszel olyat, ami számodra megfelel, érdemes felvenni rögtön a kapcsolatot a hirdetővel, erre a legjobb út, ha telefonon hívod. Mindenképpen olvasd át a hirdetést, ne tegyél fel olyan kérdéseket, amikre a válasz ebben szerepel. Ha kérdeznek, ne érezd tolakodásnak, és válaszolj a legjobb tudásod szerint.

A dohányzás vagy a háziállat megnehezíti a helyzetet, azonban ha hosszabb távra szeretnéd kivenni a lakást, az előnyt jelenthet. Fogj össze a családdal, vond be őket is a keresésbe, illetve kereshetsz magadnak társakat, akikkel később meg tudjátok osztani egymás között a bérleti díjat. Tartsd szem előtt, hogy csak olyan lakás bérlésére jelentkezz, aminek a díját hosszú távon is fizetni tudod, ugyanis a lakhatási szerződés idő előtti felmondása sokszor nagy anyagi vonzattal jár.

Címkék: albérlet   felvételi   kollégium   lakhatás   ponthúzás