Tudástár

101 éve született Nemes Nagy Ágnes

Bodzás Szabolcs | 2023-01-03
„Tanulni kell magyarul és világul, tanulni kell mindazt, ami kitárul, ami világít, a jel: tanulni kell, szeretni kell” – írta többek között Nemes Nagy Ágnes, Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, esszéíró és pedagógus.

Tanulmányai

Nemes Nagy Ágnes 101 évvel ezelőtt, január 3-án látta meg a napvilágot Budapesten. 17 évesen kitüntetéssel érettségizett a Baár-Madas Református Leánygimnáziumban. Öt évvel később szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, magyar-latin-művészettörténet szakon.

 

Első verseskötete

Sosem használt álnevet, mindig a saját nevén publikált. Első verseskötete 1946-ban jelent meg Kettős világban címmel. Férjével, Lengyel Balázzsal ebben az évben alapították meg az Újhold című folyóiratot, amely csak két évadot élt meg, 1948 őszén betiltották.

Fotó: Fortepan

Kapcsolata a II. világháborúval

Jelentős mértékben tanulmányozta a II. világháborút, annak következményeit. 1947 és 1948 augusztusa között először a Római Magyar Akadémián, majd egy párizsi tanulmányúton járt emiatt.

 

Mint műfordító

Műfordítói tevékenysége is jelentős, elsősorban francia és német nyelvű írásokat fordított. Olyan neves szerzők verseit fordította, mint Victor Hugo vagy Saint-John Perse, továbbá olyan híres drámaírók munkáit, mint Moliére, Corneille vagy Racine.

 

Mint pedagógus

Pedagógusként négy éven át dolgozott: 1954-től 1958-ig volt a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium tanára.

 

Mint esszéíró

Esszéit 1975-től kezdődően kezdte el publikálni, főként verselemzéseket. Babits Mihály költői portréjának önálló kötetet szentelt. Írásaira a tárgyszerűség, az eleven szemléletesség és a személyesség különleges ötvözete volt jellemző.

 

Meghatározó alak lett

Az 1970-es évekre olyannyira a magyar irodalmi élet meghatározó alakjává vált, hogy külföldi felolvasóesteken és nemzetközi írótalálkozókon is képviselte hazánkat. Többek között 1979-ben négy hónapot töltött az amerikai Iowában, az Iowai Egyetemen, egy nemzetközi írótáborban.

Fotó: Fortepan

Halála

69 évesen hunyt el, 1991. augusztus 23-án. Halálát daganatos megbetegedés okozta, ami nagyon megkeserítette utolsó éveit. A Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

Hol mélyítheted el a tudásod Nemes Nagy Ágnesről?

Ha érettségire készülsz, vagy csak szeretnél többet megtudni a magyar tárgyias líra megújítójáról, a Nemzeti Köznevelési Portál az egyik hely, ami ebben a segítségedre lesz. Az m5 érettségire felkészítő műsorsorozatának a költővel foglalkozó epizódja szintén hasznos mankód lehet. Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy például a 2011-es középszintű érettségin hogyan kellett értelmezni Nemes Nagy Ágnes: Párbeszéd a mai versről című írását, ide kattints.

UNI 2023

Szavazás